Mantrovia opnieuw in opspraak

Mantrovia opnieuw in opspraak
Zweeds banden- bron smmedical.eu/

Na de beschuldigingen van nalatigheid rondom toenmalige patiënt J. Nijhuis, ligt de psychiatrische kliniek Mantrovia een paar maanden later weer onder vuur. Ditmaal door het gebruik van ‘Zweedse banden’, ook wel onrustband genoemd, om te voorkomen dat de patiënten gaan dwalen.

Verbannen ‘Zweedse banden’ doelstelling, geen verplichting.— Woordvoerder Mantrovia

In het inmiddels beruchte dagboek van J. Nijhuis kon de wereld al lezen over misbruik van het beruchte verdoofmiddel promethazine door een medewerker van de psychiatrische kliniek, maar uit een vertrouwelijk rapport in handen van Regiobron.nl blijkt dat de kliniek ook nog steeds gebruik maakt van de omstreden ‘Zweedse banden’ – een middel dat al sinds 2011 niet meer door Nederlandse zorginstellingen gebruikt mag worden door het aantal slachtoffers dat het in het verleden gemaakt heeft.

De woordvoerder van Mantrovia weigert een interview met Regiobron.nl, maar liet wel in een schriftelijke reactie aan de redactie weten dat het verbannen van Zweedse banden uit Nederlandse zorginstellingen toen der tijd ‘een doelstelling is geweest, maar geen harde verplichting’.

Ander nieuws