Folklore, fabels en bijgeloof: de erfenis van onze voorouders

Folklore, fabels en bijgeloof: de erfenis van onze voorouders

Het trending topic van deze maand is ‘Folklore, fabels en bijgeloof’. Wat zijn de bekendste, hoe komen we eraan en nog belangrijker: hoe komen we eraf?

Wanneer oma gelooft dat je geesten binnen laat wanneer je de deur dicht doet met je rug naar de buitenwereld toe, dan ga je dat vanzelf ook geloven, en doen.— Marian Slotzuiger, honorair Hoogleraar Geschiedenis Universiteit van Amsterdam

Er zijn vele verschillende vormen van folklore, denk aan: dans, zang, kunst, eetgewoonten, vertelling, fabels en bijgeloof. Folklore wordt generatie overgebracht en zodoende in leven gehouden. Door globalisering en technologie speelt foklore een steeds kleinere rol in onze samenleving, maar niettemin houdt het ons nog steeds bezig. Omdat het bijna Halloween is duiken we in dit trending topic in de duistere kant van de folklore: fabels en bijgeloof.

Hieronder vind je een top-5 van de meest spookachtige erfenissen van onze voorouders die inmiddels (godzijdank) door de wetenschap zijn ingehaald, samengesteld door Marian Slotzuiger, honorair Hoogleraar Geschiedenis Universiteit Amsterdam.

1. Het monster onder je bed

2. Doe de deur nooit dicht met je rug naar buiten

3. Pas op voor de zwarte kat

4. Ongeluk op vrijdag de 13e

5. Een heks brengt je nachtmerries

Ander nieuws